14 mars 2010

slutjagat

Efter att ha jagat den i hela Stockholm fann jag till slut min oranga pärla. Idag klockan sexton.tjugofsex slog jag mig ner på ett fik med min vän August, en kopp kaffe och skatten - morotskakan! Som jag har letat runt på otaligt många fik, som jag har tvingat mig själv till att istället äta robusta chokladkakor som kladdat runt i munnen, etsat sig i gommen och runnit ut i mungiporna. Folk har vänt sig om, begrundat och beundrat min mage till stor kaka. Folk har viskat, folk har nickat, smilat och folk har applåderat. Först började någon klappa i slötakt, sedan en till, ännu en och till slut stormade  hela fiket i svulstigt finstämda applåder. Men jag, jag var aldrig riktigt nöjd. Mungiporna pekade neråt, chokladkakan rann ut, smulor landade på assietten framför mig och kaffet smakade bara beska bönor.

Men så dök plötsligt fiket med stort f upp, mitt framför ögonen på mig. Jag sprang in, skrek i falsett åt personalen: har ni morotskaka?! Ja, ta det lugnt, vi har alltid morotskaka, sa det. Vart vart, gormade jag och studsade runt med blicken på diskens multipla pajformer. Där, pekade han och förkunnade att de har stans bästa morotskaka eftersom de gör den själva. Jag garvade högt åt hans skämt. Men personalen tittade på mig med likgiltig min och jag förstod att dessa herrar i långt hår, tatueringar och örringar i öttöjda öron faktiskt bakar sina egna pajer.

Å vi satte oss ner, jag och August. Å vi grät så det skvätte koffein ur våra ögon, för morotskakan, den var gudomlig.

Sockersöt och trött som jag sedan var lutade jag mig bakåt i fikets fåtölj. August petade till på mig och sa att vi kanske borde gå hem. Jag viftade bort hans ord och läspade fram att jag bara skulle ta en liten siesta, som man säger på spanskspråk.







I´ve been hunting carrot cake all day, but no place seemed to have it. So I consoled myself with eating chocolate cake and burnt coffee. I cried for my lack of carrot cake. I blew out dry chocolate crumbs as I gurgled coffee. Finally, the place appeard in front of me - the place where they bake their own pies and cakes. And I sang hallelujah for everyone while I filled my mouth and soul with this orange golden pearl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar