6 februari 2013

Den anonyma platsen

Att jobba som frilansare kan vara väldigt fritt på många sätt. Som till exempel i valet av arbetsplats. På gott och ont, eftersom valmöjligheten och icke-tillhörigheten kan göra det lite svårt att hitta sin bekväma arbetsmiljö. Att överhuvudtaget hitta ett ställe som man känner sig någorlunda arbetsam och välkommen på.

Vissa frilansare väljer till och med att jobba från andra sidan jorden - sedvanligt vaknar de upp i sitt lilla hus vid stranden, tätt följda av en strilande soluppgång. De sätter sig upp i den lilla halmmadrassen till säng, sträcker på sig och gäspar stort samtidigt som de kliver ut på sin bungalow och andas in safterna från nattens monsunregn, som hänger sig kvar på de frodigt böljande palmbladen, över hyddans handvävda tak.

Men om man som jag inte bor vid solen, går det såklart ändå att hitta fina miljöer att jobba i.
Här följer ett litet urval:



Till blioteket är alla välkomna. Studenter som frilansare, bokmalar som diverse tidsfördrivare. Ett minus för femkronorstoaletten, och problemet med att man inte har någonstans att sitta och äta, förutom dyra salladsblad på dryga lunchställen.


På universitet finns inga vakter vid ingången till bibblan, och vem som helst kan därför passera förbi de tunga dörrarna, in till världen av tysta salar. För att ljudlöst sjunka ner bland alla naggade studenter. På universitetet råder en stark kollektiv känsla i form av billigt kaffe, gratis toalett och en matsal med microvågsugnar - förutsatt att man är student. Men ingen har väl än så länge lidit av besöket från en icke-studerande, eller två.


Att sitta på café är väldigt kliché, men också ganska trevligt och ger en känsla av kosmopol. Som frilansare förverkligar man både myten, samtidigt som man stärker sitt jag genom att vara en "sådan där viktig person". Speciellt med espresson och laptopen i hand. Nackdelen är väl att både kaffe och pengar så småningom tar slut, speciellt för oss jobbskrapare.


Men hemma är alltid bäst!

Eller...? Nja, låt vara för att man kan rulla över från sängen till arbetsbordet i bara nattkläderna, äta mat direkt ur kylen, ta med datorn in på toaletten och köra siesta när sömnen kallar – just precis, karaktären blir det lite si och så med. Sängen måste ju såklart alltid bäddas, och det känns plötsligt mycket viktigare att frosta av frysen eller byta gardin.

Att jobba hemifrån fungerar alltså bäst för den orubblige, oavsett väder och vind.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar