15 mars 2010

Gladare under januari? Det kan bero på vintern.

Det kan låta som ett riktigt första april-skämt eftersom vi inte gör annat än att tyna bort under vinterns maratonmörker.

Men när snön är som mest svart och kylan lika påtagligt kall som ett bårhus är det många av oss som snabbt och säkert blir allt mer muntra. Och ännu mer muntra, så pass att vi retar galla på självaste muntergöken.

97% av oss påverkas av sommaren och andra av vintern. Vi blir gladare i hågen, vässar armbågen och knuffar oss fram genom snön tuffare än en boxare i slutrond. Vi ler åt kall snö som rinner innanför jackan ner i nacken. Vi skuttar av glädje när vi tvingas trä på oss fem lager kläder och vi älskar att promenera i konstant mörker med en astmakyla som rimmar sig fast i näshåren.

"Kvävande is"
Att vi blir så glada under vintern beror på att Sverige under istiden var täckt av is, vilket fick allt levande under isen att kämpa för sin överlevnad. Detta mänskliga beteende har rotat sig långt in i vår överlevnadsinstinkt, vilket gör att vi idag har lättare för att klara av en hård vinter.

Dock råder det större risk att gå upp i vikt när man är glad under vintern, vilket beror på att man gärna umgås i sociala sammanhang där mat och kakor förekommer.


Här finns hela listan som gör att du undviker hamna i viktfällan:
- Var envis, ät allt och gå ändå ner två kilo i veckan.

- Gör knipövningar medan du fikar med dina vänner. Förutom att träna upp muskulaturen i bäckenet förbränner du tre kalorier per minut.
- Skippa bilen, ta taxi.
- Bada bastu - det rensar porerna och får dig att se yngre ut.






A news article I´ve written, in meaning to exaggerate some types of
other news articles.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar