4 april 2010

ljusets stad

Och vi kom till Paris. Jag har aldrig varit i Paris tidigare, men hört så mycket fint om staden att jag valde att se det med egna ögon.

Paris var ännu finare än jag föreställt mig.

Vi börjar med Moulin Rouge. Egentligen skulle vi inte börja med det, men en kille på planet vägledde oss till den metrostationen, eftersom vårt hotell tydligen skulle ligga i närheten.


Metrostationen heter Blanche, det vimlade med turister där. Lite onödigt tyckte vi, eftersom vi önskade ha staden för oss själva.


Och vi fotade stället ur alla vinklar.

Solen dök upp och välkomnade oss.


Vi gick vidare, hotellet skulle ligga inom räckhåll. Under tiden kom vi på vad fransmän gör under en vardag - dividerar om allt och inget såklart.


Sedan blev vi hungriga, stannade upp och hamnade på en inhemsk restaurang som blev livlig strax efter sex. Befolkningen samlades i stora klungor, åt mat och drack vin. J’aime.


Se så fransk jag ser ut. Rena rama livsnjutaren!


Och vi frågade sedan runt och blev ombedda att gå upp på kullen till Montmartre. Där skulle vårt hotell ligga. Men Sacre Ceur stoppade upp oss på vägen och vi blev snäppet mer hänförda för ett tag.


Vi tog trapporna upp på kullen och våra hjärtan grät plötsligt högt av den magnifika utsikten. Ljuset. Mäktigt. Just den dagen var luften kvav och på håll kunde man se blixtar hugga till mot horisonten. Jag kunde inte fånga några blixtar med kameran, men det här räcker gott som minne.


Det blev skymning. Vi kunde inte sluta fota allt vi kom över. Vi hamnade på torget högst upp på Montmartre och området osade plötsligt Gamla Stan. Förvisso en mer fransk-pittoreskt variant av Gamla Stan.


Till slut hittade vi hotellet. Det låg där vi i princip hela tiden hade befunnit oss, men vi hade gått lite omväg på grund av allt vi ville insupa.

På tal om insupa. Precis vid hotellet låg ett litet snabbköp där vi köpte med oss en vinflaska. Då hotellet inte hade någon vinöppnare hänvisade personalen oss till en restaurang i närheten. Med vinflaska under arm puttrade vi generat iväg till restaurangen men blev dock artigt bemötta av hovmästaren som smidigt öppnade flaskan, droppade några romantiska fraser och avslutade med att önska en god kväll.


Rosé på romantiskt vis med dricksglas taget från badrummet förgyllde vår parisiska kväll. Utsikten var magnifik. Jag visar mer sen.





Paris wasn´t as I thought it would be. It was even more beautiful. The light over town was peculiar nature and I could almost touch the romantic atmosphere.
We stayed in a hotel lying in the Montmartre area. A tres picturesque area.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar