10 september 2011

Om du börjar, så börja med att läsa 1.Fågeln som vrider upp världen 2.Norwegian Wood 3.Kafka på stranden 4.A Wild Sheep Chase


Bildkälla

Som några av er redan vet är jag en stor beundrare av den nutida japanske författaren Haruki Murakami som har gett ut ett flertal böcker, däribland titlarna ovan, och nu senast den litterära samlingen som finns i tre delar 1Q84.

Personligen betyder Murakamis texter väldigt mycket för mig, både vad gäller den enorma inspiration som jag får av att läsa hans böcker, samt för att han ständigt, på ett frigjort samt vågat sätt, bryter mot litterära, samt rent materiella normer och skapar därmed suggestiva världar, som beror på andra förutsättningar än dem man vanligen möter - dels i själva litteraturen, men även i det verkliga livet. Murakami bygger med andra ord nya broar utifrån det som dagligen redan finns framför våra ögon, och belyser därigenom livet utifrån helt andra dimensioner än dem vi är vana vid att se. Hans verk kommer därför att omfatta så mycket mer än en 'bara' en berättelse, då de även tangerar vid existentiella frågor ur en exceptionellt komplex vinkel.

Med tanke på den komplexa sfär som Murakamis språkdräkt friskt svävar runt i, kan man kanske undra huruvida lättillgängliga böckerna i så fall är - om de möjligen är något för djupsinniga för att kunna ta del av under de stunder som man vanligen läser en bok, som anspråkslöst sker på exempelvis bussen, på tåget, eller i sängen innan läggdags? Men med detta vill jag ändå hävda att språket i böckerna är tämligen okonstlat -även om det alltjämt lekfullt sökta bildspråket är en utopisk lekplats för den entusiastiske språkfascisten- och så är även själva berättandet i sig, där vissa mer tillskruvade händelser i böckerna varvas med vardagliga sysslor och däri utbroderade filosofiska betraktelser. Dock menar jag att läsningen bör ske med visst förbehåll, då det är upp till läsaren själv och dennes inställning att avgöra hur pass mycket denne väljer att penetrera dessa allomfattande berättelser som utspelar sig form av Magiska världar, där man låter sig utforska, dels den huvudsakliga berättelsen, samt sig själv.

Bloggen Book People, har i ett inlägg sammanfattat en av mina favoriter bland Murakamis romaner A Wild Sheep Chase, på ett ganska precist men ändå övergripande vis, där man även får ytterligare inblick i det explicita författarskap som präglar Murakamis litterära uttryck. Läs det gärna här.

1 kommentar:

  1. Låter onekligen som en spännande författare! Ska försöka läsa något av honom när jag hinner.

    Tack för dina kommentarer, kul att du gillade bildspelet!

    Kram

    SvaraRadera