27 januari 2012

Från rymden sett hänger armen lös

Bildkälla

Fick den här bilden av Minna. Eller ja, det är inte hon själv som har tagit den, bilden kommer från NASA. Att den föreställer jorden ser vi alla.

Gör nu som ni brukar göra med bilder - ta en närmare titt på den. Studera färgerna i bilden. Lägg märke till detaljerna och deras former. Visst har vi sett det förut, den känns välbekant, jorden. Men tänk som så att i den här välbekanta bilden är ingenting av det som vi visuellt upplever manipulerat. Det här är ingen konstruerad bild på jorden - det här är jorden! Där vi lever - här! På jorden - där vi bor i små hus - som du sitter i, fast du just nu betraktar dig själv utifrån - rymden.

När jag tittar på bilden övermannas jag av en känsla som liknar den när man sover och till exempel ens arm somnar och all känsel försvinner från armen. Och när man hjälper armen att lyfta på sig själv känns den som en degig klump som är helt avskiljd från kroppen. Armen känns främmande och man betraktar helt plötsligt sin arm utifrån ett annat perspektiv - den överblivna armen, som inte tillhör kroppen. Man kanske får lite panik och tänker, vakna arm!

Så med tanke på den till synes artificiella bilden på jorden, är det svårt att tänka sig att det faktiskt är där någonstans som vi bor, jobbar, handlar mat, ser på tv, gör kullerbyttor och badar. Vi pyttesmå människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar